Snö

Det finns många olika sorters snö. Som barn tycker man om alla sorter. När det är kramsnö går det att bygga snöborgar eller ha snöbollskrig. Är det pudersnö kan man kasta sig ner och göra änglar.

 

Som vuxen snöskottare är förstås pudersnön en klar vinnare när den ska skottas bort. Sådan torr snö känns ju nästan inte alls när man skottar. Visste du att varm blötsnö är ca 10 gånger tyngre än kall pudersnö. Är det riktigt kallt kan 1 mm nederbörd ge upp till 3,5 cm snö. Samma mängd nederbörd vid plusgrader behöver bara bli 0,3 cm snö. Beroende på temperaturen när det snöar kan alltså snödjupet variera med 10 gånger!

Eskimåerna sägs ha mängder av ord för att beskriva olika typer av snö. Inte så konstigt med tanke på att de lever hela sitt liv i snön och har varit väldigt beroende av den. Dock har det visat sig att det förmodligen är en skröna. Vi har faktiskt lika många ord för snö. Svenskan är ett fantastiskt språk för att blida ord. Vad sägs om snö som fastnar på spaden, klibbsnö. Snö som är gul, kissnö. Skarsnö som man som man gör sig illa på efter bastun, blodsnö. Ja, listan kan göras lång.

 

Vatten och snö

Vatten är ett fantastiskt ämne. Det bildas av två väteatomer och en syreatom, H2O. Både väte och syre är gaser vid rumstemperatur och rätt så lätta. Men när de sitter ihop och bildar en vattenmolekyl får de helt andra egenskaper. Vatten är ju rätt så tungt och har mycket bra förmåga att lagra värme.
Att vatten fryser vid noll grader Celsius vet de flesta. Men hur förhåller sig det med tyngden? De flesta ämnen blir tyngre ju kallare de blir och så är det med vatten också. Men om vatten var som tyngst vid noll grader skulle det kallaste vattnet sjunka till botten av sjöar och de skulle bottenfrysa på vintern. Inte så bra om man är fisk. Nu är det så finurligt att vattnet är som tyngst när det är +4 grader. Det innebär att 4-gradigt vatten hela tiden sjunker ner till botten och det kallare flyter upp vilket innebär att de flesta sjöar inte bottenfryser.

 

Snöskottning

Den första snön tycker väl de flesta är rätt så trevlig. Under förutsättning att man har kommit på var snöskyffeln hamnade i våras, så tar det inte lång stund att raka av gångytorna.
Det är när vintern börjar på allvar som det kan löna sig att tänka efter lite hur man ska gå till väga så att man mår bra under och efter skottningen.

 

Redskap

Här beror det på hur stora ytor man har. En liten gång och trapp klaras lätt av med en snöskyffel och en sopkvast. Har du en stor uppfart är det smart att skaffa en lite större snösläde med tippning. En hink med sand för att göra gångbanor till och runt brevlådan säkra är bra. Du vet väl föresten att du är ansvarig för att det går att ta sig fram säkert till din brevlåda?
För de allra största ytorna eller vid extremt mycket snö kan en snöslunga vara ett bra hjälpmedel. Men det kanske inte är så ofta och de gångerna kanske det är bättre att kontakta www.skottasno.se så slipper du ha en till maskin att förvara och sköta om.

 

Kläder

Man blir varm av att skotta snö. Klä dig inte för varmt utan huttra lite de första spadtagen. Klä dig som du ska göra vid friluftsaktiviteter. Det är bättre att ha några tunna lager över hela kroppen än att bara ha en tjock jacka och tunna byxor. Lager på lager är att föredra och närmast kroppen är det perfekt med ett tunt mjukt underställ av ull. Du hittar många modeller i friluftsbutiker som Alewalds och Naturkompaniet. Mössa och vantar kan du använda samma som man har när man åker slalom eller långfärdsskridskor. Mössan kan du ta av efter en stund för att reglera värmen.
På fötterna skor eller kängor med bra mönster så att du inte halkar. Är det väldigt isigt kan broddar vara bra att ha.

 

Din kropp

Man kan ju tycka att det är lite överdrivet att tänka så mycket på hur man gör när man ska skotta lite snö. Men faktum är att väldigt många får ryggskott när de skottar. Det behöver inte vara jättestora mängder snö förrän det kan vara kört för ryggen.
Ta därför till vana att värma upp lite innan du börjar skotta. Att skotta är faktiskt bra träning och inför träning ska man värma upp för att det ska gå bra. Försök sen i mesta möjliga mån att inte skotta med vridande rörelse. Det blir enorm påfrestning i ryggslutet när man lyfter och vrider samtidigt. Efter avslutad skottning är det bra att stretcha några minuter precis som efter vilken träning som helst.

 

Taktik

Den första snön som kommer smälter ofta bort. Men när vintern kommer på allvar så kan det vara bra att från början tänka på var du lägger snön. Det kan vara smart att lägga snön lite längre in från de ytor som skottas. Du vet hur det brukar se ut när det har kommit mycket snö. Gångarna blir trängre och snön måste lyftas högt för att komma över de vallar som har bildats.

 

Snö och tjuvar

På samma sätt som man kan spåra tjuvar i snö kan tjuvar spåra dig!

Ja, det syns på en gång om man inte är hemma när det har snöat. Se till att alltid ha någon som hjälper dig med skottning så är det lite större chans att du får ha ditt hem ifred. Har du ingen välvillig granne så kan du alltid kontakta www.skottasno.se så håller vi koll på att ditt hus ser nyskottat ut.

 

Oj vad mycket smarta råd och pekpinnar det blev…
Kom ihåg att ha kul i vinter! Utnyttja snön medan den ligger kvar. Åk skidor, bygg snöborgar med barnen eller sätter er bara och fika i snödrivan. För det är ju så mycket roligare med en snörik vinter än en blaskig.

 

Snöiga Hälsningar
Hustomten